Kalevalan vinkit kihlasormuksen valintaan

Ihanat erikseen, täydelliset yhdessä. Aamunkajo-sormuksen briljanttihiottu timantti hehkuu neliskanttisessa istutuksessaan nousevan auringon lailla. Kevätkaste-sormuksen pienten timanttien rivi välkehtii kuin kastepisarat aamuauringon ensisäteissä.

 

Kalevalan timanttisormuksissa yhdistyvät ajaton muotoilu ja suomalaisen kultasepäntaidon vuosisataiset perinteet

 

Kalevalalla on pitkät perinteet kihla- ja vihkisormusten valmistamisessa. Monet museomalleihin perustuvat kultasormuksemme, kuten esimerkiksi Vaasan, Uskelan ja Metsäpirtin sormus, ovat ikonisia klassikoita, jotka ovat olleet mallistossamme 1950-luvulta lähtien. Muutama vuosi sitten lanseerasimme sormusvalikoimaamme täydentämään uuden timanttisormusmalliston, jota oli toivottu meiltä pitkään.

 

Kihla ja vihkisormus yhdistelmät – kukin tyylillään

 

Kihla- ja vihkisormukset tunnetaan rakkauden ja liiton symboleina ympäri maailman, mutta niiden käytössä on kulttuurikohtaisia eroja. Suomessa kihla- ja vihkisormuksen paikaksi on vakiintunut vasemman käden nimetön. Perinteisesti kihlautumisen merkiksi kumpikin osapuoli on kantanut sormessaan samanlaista kihlasormusta, yleensä kivetöntä ja varsin yksinkertaista. Kun avioliitto on solmittu, nainen on saanut kihlasormuksensa rinnalle vihkisormuksen, usein timantein koristellun. Näin siis perinteisesti. Nykyään jokainen pariskunta voi vapaasti tehdä itsensä näköiset valinnat – kihlasormusten ei tarvitse olla keskenään samanlaiset, vihkisormusta voi käyttää mies(kin), eikä mikään estä suorittamasta romanttista kosintaa Hollywood-elokuvien tyyliin säkenöivällä timanttisormuksella.

 



Satsaa laatuun ja ajattomuuteen

 

Koska kihlaus on lupaus yhteisestä huomisesta ja avioliitto lupauksen lunastus, on tärkeää, että kihla- ja vihkisormus sointuvat hyvin yhteen, kestävät päivittäisessä käytössä ja miellyttävät silmää vielä vuosikymmenienkin päästä. Timanttisormustemme suunnittelun lähtökohtana oli muotoilun ajattomuus ja niiden keskinäinen yhdisteltävyys. Uusien sormusten tuli myös sopia saumattomasti yhteen vanhempien klassikkosormustemme kanssa – tämä huomioitiin timanttisormusten runkojen leveyden, paksuuden ja profiilin sekä timantti-istutusten suunnittelussa.

 


Kotimaista käsityötä, kierrätyskultaa ja korkealuokkaisia timantteja

 

Kuten kaikki Kalevala-korut, myös timanttisormuksemme valmistetaan Suomessa, kokeneiden kultaseppien taitavissa käsissä. Käytämme sormusten valmistamiseen ainoastaan kierrätettyä kultaa ja erittäin korkealaatuisia timantteja, jotka hankimme pitkäaikaiselta, luotettavalta yhteistyökumppaniltamme. Kaikki timanttimme ovat lähes värittömiä, sisältävät vain hyvin vähäisiä sulkeumia, ja ovat hionnaltaan erinomaisia. Timanteilla on vertaansa vailla oleva kyky taittaa valoa, mikä selittää timanttien satumaisen välkkeen kaikissa sateenkaaren väreissä – aivan kuin timantin sisällä palaisi tuli. Kokenut timantinhioja osaa työstää raakatimanttia niin, että valmis hiottu timantti taittaa valoa parhaalla mahdollisella tavalla. Säkenöidäkseen kauniisti timantin on myös oltava puhdas. Timanttisormuksen rungossa on timantti-istutusten kohdalla reiät, joihin kertyvä lika estää valoa taittumasta ja voi saada timantit näyttämään sameilta ja elottomilta. Pesu lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella korjaa tilanteen, ja kasvimaata kuokkiessa tai pullataikinaa vaivatessa sormukset on kyllä syytä riisua pois.

 


On karaatteja ja on karaatteja

 

Valmistamme kultasormuksemme mallikohtaisesti joko 14 tai 18 karaatin kullasta. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kivettömät sormuksemme ovat 14 karaatin kultaa ja timanttisormuksemme 18 karaatin kultaa. Timanttien koko vaihtelee alle 0,01 karaatista aina 0,30 karaattiin. Siis kuka mitä häh? Kullasta puhuttaessa karaatti on pitoisuusmitta. Kultakoruja ei koskaan valmisteta puhtaasta kullasta, koska kulta on siihen aivan liian pehmeää. Seosmetalleilla hopealla ja kuparilla – tai valkokullan tapauksessa hopealla ja palladiumilla – kultaseoksesta saadaan kovempi, ja niillä voidaan myös vaikuttaa seoksen väriin. Karaateilla ilmaistaan puhtaan kullan osuus metalliseoksen painosta. Karaatti tarkoittaa 24-osaa, eli 14 karaatin kultaseos sisältää puhdasta kultaa 14/24, 18 karaatin kultaseos 18/24. Kultapitoisuus leimataan sormuksiin promilleina: 14 karaatin leima on 585, 18 karaatin 750. Entäs sitten timanttien karaatit? Jalokivien yhteydessä karaatti onkin painomitta. Yksi karaatti on 0,2 grammaa eli 200 milligrammaa. Tiesitkö, että sana karaatti on peräisin kreikan ja arabian johanneksenleipäpuun siementä merkitsevistä sanoista? Muinaisina aikoina jalokiviä punnittaessa vaa’an punnuksina käytettiin johanneksenleipäpuun siemeniä, joiden uskottiin olevan aina täsmälleen samanpainoisia. Todellisuudessa niiden paino vaihtelee siinä missä kaikkien muidenkin siemenien, mutta niitä tarkoittava sana on vakiintunut painomitan kansainväliseksi nimeksi.    

 

Voit tutustua Kalevalan kihla- ja vihkisormusvalikoimaan tästä.


Teksti: Ville Jokela/Kalevala 13.1.2021

 

 

Ylelliset yksin ja yhdessä. Filigraani-sormusta reunustavat Sadepisarat-allianssisormukset, joissa timantit muodostavat päättymättömän ketjun, täydellisyyden ja ikuisuuden symbolin. Filigraanisormus on klassikko, joka on kuulunut mallistoomme vuodesta 1961. Sormuksen esikuvana on museomalli 1700-luvulta. Timanttikoristeinen versio siitä tuotiin myyntiin vuonna 2011 sormuksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi.  

 

 

Timantit ovat tytön paras ystävä, sanotaan. Liekki- ja Kevätkaste-sormuksen yhdistelmässä niitä on kaikkiaan 20.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia

Vaicute on uutuusvoide naisen intiimialueille