Kehonkoostumusmittaus! Kenelle se sopii?

Kehonkoostumusmittaus mielletään perinteisesti ammattiurheilijoiden ja aktiivitreenaajien välineeksi, mutta tuloksista on apua monille paljon tavallisemmillekin liikkujille.


 

Kenelle kehonkoostumusmittaus sopii ja mitä se kertoo omasta terveydestäsi? Hanna Partanen avaa kasvavan mittaustrendin taustoja.

 

Kehonkoostumusmittaukset ovat nykyisin jokaisen ulottuvilla

 

Kehonkoostumusmittausten suosio kasvaa jatkuvasti ja yhä useampi on kiinnostunut tukemaan treenejä tai painonhallintaa tarkkojen mittaustulosten avulla. Nykyisin mittauksen voi käydä tekemässä vaikkapa ostosreissun yhteydessä kauppakeskuksessa.

Inbody-kehonkoostumusmittaus on bioimpendanssimenetelmään perustuva teknologia, jolla voidaan saada tarkka raportti lihaksen, rasvan ja veden määrästä kehon eri osissa. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo trendin näkyvän myös omalla vastaanotollaan.

– Moni asiakas käy ensin mittauksessa omatoimisesti ja tulee sitten vastaanotolleni käymään tuloksia läpi, kertoo Partanen.

Kehonkoostumusmittaus mielletään perinteisesti ammattiurheilijoiden ja aktiivitreenaajien välineeksi, mutta tuloksista on apua monille paljon tavallisemmillekin liikkujille. Mittaustuloksia voi hyödyntää painonhallinnassa, istumatyöläisen hyvinvoinnin seurannassa tai vaikkapa ennakoivassa lihaskunnon huollossa iän kertyessä.

 

Kenelle kehonkoostumusmittaus sopii – ja kenelle kenties ei?

Hanna Partasen mukaan kehonkoostumusmittauksesta hyötyvät kaikkein eniten ne aivan tavalliset kuntoilijat, jotka liikkuvat tavoitteellisesti ja haluavat lisätä lihasmassaa.

Toinen merkittävä joukko, jolle aktiivinen kehonkoostumuksen seuranta on hyväksi ovat painoaan pudottavat yli 50-vuotiaat.

– Kun ikää kertyy, on hyvin tärkeää, että painoa pudotetaan hitaasti ja samalla lisätään tarkoituksenmukaista liikuntaa. Liian nopea laihduttaminen voi johtaa kilojen vääränlaiseen putoamiseen, jos rasvan sijaan paino lähteekin lihasmassasta. Naisilla tämä riski nousee jo 50 ikävuoden jälkeen, miehillä hieman myöhemmin.

Partanen ei suosittele kehonkoostumusmittausta varauksetta kenelle tahansa.

– Asia on ravitsemustieteen alalla paljon esillä. Jotkut kollegoistani ovat täysin kehonkoostumusmittauksia vastaan. Itse kuulun koulukuntaan, joka katsoo asiaa yksilön kautta tuomitsematta kumpaakaan vaihtoehtoa. Vastaanotollani näen heti, kenelle mittaus on aidosti hyväksi.

Ihmiset voi Partasen mukaan jakaa selkeästi kahteen kategoriaan: toisia mittaus motivoi ja toisia se lannistaa.

– Jos taustalla on esimerkiksi syömishäiriöitä tai ongelmia kehonkuvassa, mittaaminen voi kääntyä itseään vastaan ja silloin en sitä suosittele. Toisaalta selkeistä tavoitteista motivoituvalle ja numero-orientoituneelle persoonalle tarkat tiedot voivat tuoda valtavan motivaatiobuustin ja innostaa säännöllisempään treenaamiseen.

Partanen nostaa oman itsensä esimerkiksi vahvasta mittaajahenkisyydestä.

– Olen hyvin numeerinen ja rakastan pikkutarkkaa tietoa. Olenkin joskus sanonut, että sisälläni asuu jonkinlainen insinöörimies. Olen testannut viittä-kuutta erilaista kehonkoostumusmittaria ja kotoanikin löytyy niitä kaksi.

 

Mitä lukuja kannattaa seurata?

Kehonkoostumusmittaus antaa pitkän listan nippelitietoa, jonka tulkinta saattaa tuntua maallikolle vaikealta. Partanen neuvoo keskittymään muutamaan olennaisimpaan lukuun.

– Esimerkiksi suosittu Bodymajan mittaus antaa yli 40 erilaista arvoa. Itse seuraan tarkimmin lihasmassaa sekä viskeraalirasvan määrää. Ne antavat hyvän indikaation yleisestä hyvinvoinnista. Etenkin keski-iän koittaessa lihasmassasta on pidettävä hyvää huolta, sanoo Partanen.

– Omatoimiseen mittaukseen ei tarvita lähetettä, ravitsemusterapeuttia tai personal traineria, vaan jokainen voi itse selvittää tilanteensa. Nykyisin ne ovat myös niin edullisia, että halutessaan kehonkoostumusmittauksessa voi käydä vaikka joka viikko. Silti sanoisin optimaalisen mittausvälin olevan noin kolme kuukautta, sillä muutokset ovat yleensä aika hitaita.

Ammattinsa puolesta Partanen lähestyy asiaa analyyttisella otteella. Peräkkäisiä mittaustuloksia kannattaa hänen mukaansa vertailla keskenään vain, jos niiden olosuhteet ovat olleet riittävän samankaltaiset.

– Mittausajankohta voi vaikuttaa tuloksiin yllättävän paljon. Ateriat tai kova treeni juuri ennen mittaustilannetta voivat vaikuttaa tuloksiin. Naisilla kuukautiskierto ja sen tuoma nestekertymä saattavat tuoda vaihtelua jopa kahden kilon verran.

Laite vertaa jokaista mitattavaa henkilöä laskennalliseen ideaaliin, jollainen on tosielämässä harvinaisuus. Satamäärin mittauksia uransa aikana tehnyt Partanen kertoo kohdanneensa vuosien mittaan yhden ainoan asiakkaan, jonka ominaisuudet olivat laitteen mukaan jo valmiiksi täydelliset.

– Kyseessä oli mieshenkilö, joka osui kohdalleni ollessani tekemässä mittauksia erään yrityksen työntekijöille. Kyllä kokenut ammattilainenkin ällistyy, kun edessä on ensimmäistä kertaa asiakas, jolle laite ei ehdota minkäänlaisia tavoitteita. Kaikki hänen kehonsa ominaisuudet osuivat tarkalleen nollapisteisiin!

 

Viskeraalirasva puhuttaa paljon

Yksi tärkeimmistä kehonkoostumusmittauksella selviävistä ominaisuuksista on viskeraalisen rasvan eli sisäelinrasvan osuus kehossa. Viskeraalirasva tarkoittaa vatsaontelon sisään, sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa.

– Rasvan sijainnilla on valtava merkitys terveyden kannalta. Viskeraalisen rasvan ja useiden terveysriskien välillä on vahva tieteellinen näyttö. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen esiintyvyydellä on selkeä yhteys viskeraalirasvaan.

Partasen mukaan kyseessä on eräänlainen geneettinen lotto, jossa toisille rasvamassaa kertyy perintötekijöiden johdosta helpommin kuin toisille. Miehillä rasva yleensä kertyy helpommin vyötärön seudulle ja viskeraalirasvaa on usein naisia enemmän. Vaihdevuosien tullessa myös naisilla rasvan varastointi alkaa keskittyä enemmän vatsan alueelle. Paljon on kuitenkin kiinni myös omista valinnoista.

– Taustalla on usein laaja-alaisia elintapatekijöitä. Tupakointi ja alkoholi lisäävät viskeraalista rasvaa. Myös vähäinen uni ja kova stressi lisäävät sen määrää. Liikunta puolestaan auttaa vähentämään sitä, ja usein muutaman kilon pudottaminen auttaa vähentämään viskeraalirasvaa, summaa Partanen.

 

Pelottaako kehonkoostumusmittauksessa käyminen?

Kehonkoostumusmittauksessa käyminen on toisille luontevaa ja helppoa, mutta toisille valtavan kynnyksen takana.

– Moni arkailee kehonkoostumusmittaukseen osallistumista kuntosalilla, työpaikalla tai muussa ryhmätilanteessa, joissa niitä usein on tarjolla. Suurennuslasin alle joutuminen voi olla epämukavaa.

Partanen peräänkuuluttaa lempeyttä ja kokonaisvaltaista suhtautumista asiaan. Mittaaminen antaa arvokasta tietoa avuksi oman hyvinvoinnin edistämiseen. Mutta yhtä lailla kuin perinteinen vaa’an kilojen seuraaminen, myöskään kehonkoostumuksen mittaaminen ei saa muuttua elämän tarkoitukseksi.

– Vaaka tai kehonkoostumusmittaus ei ole mikään onnellisuusmittari. Ne kertovat tärkeää ja hyödyllistä numerotietoa ominaisuuksistasi, mutta ne eivät määritä arvoasi ihmisenä.

Partanen pitää kehonkoostumusmittausten arkipäiväistymistä tervetulleena edistysaskeleena ja suositeltavana rutiinina kenelle tahansa omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle. Mittaus ei tunnu enää lainkaan niin suurelta asialta, kun sen voi tehdä varttitunnin piipahduksella ostosreissun yhteydessä.

– Kun tulokset on ensin haettu omassa rauhassa ja niitä on ehtinyt hetken sulatella, voi jokainen oman harkintansa mukaan ottaa sen jälkeen yhteyttä ammattilaiseen keskustellakseen tuloksista ja saadakseen yksilöllistä ohjausta niiden tulkitsemiseen. Ammattilainen voi auttaa asettamaan henkilökohtaiset tavoitteet fiksulla tavalla, sanoo Partanen.


Viisi tapaa vähentää viskeraalirasvan vaaroja

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen viisi neuvoa viskeraalirasvan riskien minimoimiseksi.


1. Liikunnan lisääminen
Liiku monipuolisesti. Säännöllinen aerobinen liikunta auttaa kaikkein eniten.


2. Pidä huolta hyvästä unesta
Tasainen unirytmi ja ennen kaikkea riittävä unensaanti ovat tärkeitä hyvinvointitekijöitä.


3. Vähennä stressiä
Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden pitkittyneen stressin ja viskeraalirasvan kertymisen välillä.


4. Vähennä alkoholinkäyttöä
Alkoholin runsas käyttö lisää viskeraalirasvan riskejä.


5. Vältä tupakointia
Tupakointi edesauttaa viskeraalisen rasvan syntymistä.

 

LÄHTEET


www.bodymaja.fi
Mitä viskeraalirasva on?
Taustatietoa kehonkoostumusmittauksen hyödyistä
Harward Health Publishing: Abdominal fat and what to do about it

Bodymaja Oy kertoi asiasta tiedotteessaan 14.7.2022.

 

Inbody-kehonkoostumusmittaus on bioimpendanssimenetelmään perustuva teknologia, jolla voidaan saada tarkka raportti lihaksen, rasvan ja veden määrästä kehon eri osissa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia

Vaicute on uutuusvoide naisen intiimialueille