Aurinkolasit silmälääkärin vinkeillä

Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Pekko Hujanen kertoo miten liiallinen auringon UV-säteily vaikuttaa silmän rakenteisiin ja miten suojata silmiä kesäauringossa.


 

Silmien suojaaminen auringolta on tärkeää, sillä kuten ihokin, myös silmät voivat palaa auringossa. Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Pekko Hujanen kertoo miten liiallinen auringon UV-säteily vaikuttaa silmän rakenteisiin ja miten suojata silmiä kesäauringossa.

Harva tulee ajatelleeksi, että myös silmät voivat palaa auringossa. Tästä syystä silmien suojaaminen tietyissä tilanteissa on erityisen tärkeää. Auringon UV-säteilyllä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia silmien terveyteen.

– Liiallinen auringon UV-säteily vaikuttaa silmän rakenteisiin haitallisesti, sillä se lisää harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä. Vaikutus Suomen leveyksillä on kuitenkin pienempi kuin päiväntasaajalla, kertoo Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Pekko Hujanen.

Helpoiten silmiä voi suojata auringolta käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja ja lippa- tai lierihattua. Jos aurinko paistaa todella kirkkaasti, kannattaa aurinkolaseja käyttää, vaikka pysyttelisi varjossa. Silmien lisäksi aurinko vaikuttaa myös kasvojen ja silmäluomien ihoon vanhentavasti. Runsas ja toistuva UV-altistus lisää erilaisten ihosyöpien riskiä, ja siksi myös ihon suojaaminen on tärkeää.

Voivatko silmät palaa auringossa?

Jos UV-altistus on hyvin voimakas, esimerkiksi aurinkoisella säällä vesillä liikkuessa tai keväthangilla hiihtäessä, voi ympäriltä heijastuva kirkas valo aiheuttaa silmän pinnan sarveiskalvon vaurioitumisen, eli lumisokeuden. Kun käytät aurinkolaseja, jotka suodattavat UV-säteilyä, suojaat silmiäsi palamiselta.

Jos aurinkoisen päivän jälkeen huomaat silmissäsi kipua, punoitusta ja valonarkuutta, voi oireilun taustalla olla voimakkaan UV-säteilyn aiheuttama sarveiskalvon pinnan vaurioituminen. Oireita voi helpottaa apteekista saatavilla kostutusgeeleillä ja pitämällä silmiä kiinni.

– Jos oireet kestävät vielä seuraavaan päivään saakka, on syytä hakeutua silmä- tai yleislääkärin arvioon, Hujanen muistuttaa.

Millaiset ovat hyvät aurinkolasit?

Jos oleskelet kirkkaassa auringonvalossa, esimerkiksi rannalla tai veneillessä, kannattaa valita aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä UV-säteilyltä sekä edestä että silmien sivuilta. Polarisoidut linssit auttavat näkemään veden alle ja vähentävät myös heijastuksia, esimerkiksi märästä tienpinnasta.

– Hyvissä aurinkolaseissa on laadukkaat linssit ja ne tuntuvat mukavilta päässä. Optikkoliikkeiden aurinkolaseihin on mahdollista saada linssit myös omilla vahvuuksilla, Hujanen päättää.

Lääkärin vinkit hyvien aurinkolasien valintaan – pohdi ainakin näitä:

  • Ovatko aurinkolasit mukavat ja pysyvät päässä?
  • Suojaavatko aurinkolasit riittävästi silmiä?
  • Onko niissä UV 100 % - tai UV 400 -merkintä?
  • Sopivatko aurinkolasit käyttötarkoitukseen, esimerkiksi urheiluun tai veneilyyn?
  • Ovatko linssit optisesti laadukkaat?

Artikkelia varten on haastateltu Mehiläisen silmätautien erikoislääkäreitä Petri Usmia sekä Pekko Hujasta.

Lähde: Mehiläinen Oy 30.7.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

Suomen itsemurhaluvut yhä Pohjoismaiden synkimmät

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia