D-vitamiinin tarve lisääntyy pimeään vuodenaikaan

D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi kaloista, D-vitaminoiduista maitotuotteista ja kasvipohjaisista valmisteista, kanamunan keltuaisista, vitaminoidusta margariinista, maksasta ja mädistä.


 

D-vitamiinin riittämätön saanti on talvikuukausina suomalaisilla yleistä, sillä auringonvalo on tärkein D-vitamiinin lähde. Lokakuusta maaliskuulle D-vitamiinia voi olla vaikea saada riittävästi pelkästään ravinnosta. Lapset ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

D-vitamiini on elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka edistää kalsiumin imeytymistä, luuston terveyttä sekä immuunipuolustusta.

D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi kaloista, D-vitaminoiduista maitotuotteista ja kasvipohjaisista valmisteista, kanamunan keltuaisista, vitaminoidusta margariinista, maksasta ja mädistä. Lisäksi tietyt sienet, esimerkiksi kantarelli ja suppilovahvero ovat D-vitamiinin lähteitä.

“D-vitamiinin puutos voi syntyä, jos vitamiinia ei saa riittävästi ravinnosta eikä auringonvalosta. Puutos voi johtua myös vitamiinin varastoimiseen osallistuvan elimen, kuten maksan tai munuaisten toimintahäiriöstä”, apteekinhoitaja Johanna Manninen Yliopiston Apteekista sanoo.

Lapset ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden

D-vitamiinin tarve sekä kokonaissaantisuositus vaihtelee iän ja myös yksilöllisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattavilla D-vitamiinin saanti ruokavaliosta voi olla vähäistä.

  • Vauvat, lapset, nuoret ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
    • Imeväisikäisten on tärkeää saada ravinnosta ja vitamiinilisästä yhteensä 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.
    • 1-vuotiaille lapsille tulee antaa 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa ympäri vuoden.
    • 2–17-vuotiaiden tulee käyttää 7,5 mikrogramman D-vitamiinivalmistetta ympärivuotisesti.
    • Yli 75-vuotiaan tulee ottaa ympäri vuoden 10 tai 20 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa riippuen siitä, syökö hän säännöllisesti D-vitaminoituja maitotuotteita, levitteitä ja rasvaista kalaa
  • Ulkoileva aikuinen saa kesäaikaan riittävän määrän D-vitamiinia auringosta. Tummaihoisten ja peittävästi pukeutuvien on hyvä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista myös kesällä.  
  • Pimeään vuodenaikaan eli lokakuusta maaliskuuhun aikuisen tulisi ottaa D-vitamiinia 10 mikrogramman ravintolisänä, ellei päivittäinen ruokavalio sisällä D-vitaminoituja juomia ja rasvalevitteitä sekä muutamaa kala-ateriaa viikossa. Peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. 
  • Raskaana olevien ja imettävien tulee ottaa ympäri vuoden 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa.

Kuten kaikkien muidenkin vitamiinien kohdalla, myös D-vitamiinin suhteen tulee noudattaa annettuja saantisuosituksia, jottei saa liikaa D-vitamiinia.

”Tarvittaessa kannattaa keskustella sopivasta päivittäisestä D-vitamiiniannoksesta lääkärin kanssa ja tarkastuttaa D-vitamiinitaso laboratoriotestein. Riittävän D-vitamiinin tason alarajana pidetään 50 nmol/l. Jos arvo on alle sen, on kyseessä D-vitamiinin puutostila”, Manninen sanoo.

Lääkäri saattaa suositella vahvoja 50–100 mikrogramman D-vitamiinivalmisteita, jos D-vitamiiniarvot ovat laboratoriomittauksissa olleet alhaiset.

Lähde: Yliopiston Apteekki 10.10.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rexona luotetuin deodoranttimerkki 2024 -tutkimus

Olet mitä syöt käynnistyy MTV3-kanavalla