Kuivasilmäisyyteen uusi hoitomuoto
Otusophta kehittää täysin uudenlaista silmän omiin lipideihin perustuvaa hoitomuotoa. Hoito ylläpitää silmän pinnan kosteutta uuden RevEye-teknologian avulla. Kuva: Helsingin yliopisto |
Sadat miljoonat ihmiset maailmassa kärsivät kuivasilmäisyydestä. Nykyisten silmätippojen teho perustuu ainoastaan oireiden lievittämiseen. Spinout-yhtiö Otusophtan käyttämä teknologia vaikuttaa juurisyyhyn eli kuivasilmäisyyden syntyyn.
Kuivia silmiä hoidetaan yleensä kosteuttavilla ja voitelevilla silmätipoilla tai tulehdusta lievittävillä tuotteilla. Otusophta kehittää täysin uudenlaista silmän omiin lipideihin perustuvaa hoitomuotoa. Hoito ylläpitää silmän pinnan kosteutta uuden RevEye-teknologian avulla. Teknologia on kehitetty Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden yhteistyönä.
RevEye-teknologian poikkeuksellisuus piilee siinä, että nesteen haihtuminen silmän pinnalta estetään alun alkaen. Silmän oman rasvakerroksen luonnollisten lipidien hyödyntäminen tekee hoitomuodosta myös turvallisen. Etuna on lisäksi se, että lipidit pysyvät silmän pinnalla kauemmin kuin tavalliset kostutustipat, joten niitä ei tarvitse annostella yhtä usein.
– Terveessä kyynelfilmissä esiintyvien lipidien kaltaisten yhdisteiden avulla voimme palauttaa kyynelnesteen luonnollisen toimintakyvyn ja estää kyynelnesteen liiallista haihtumista erittäin hyvin. Tämän kaltaiselle, täysin uudelle lähestymistavalle kuivasilmäisyyden hoidossa on suuri tarve ja kysyntä kansainvälisillä markkinoilla, sanoo Otusophta Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Lehmussaari.
Teknologian taustalla pitkä tutkimustyö
Otusophtan kehitystyö jatkuu edelleen intensiivisesti. Seuraavaksi tuotteen toimivuutta testataan kliinisin kokein sopivan kumppanin kanssa.
RevEye-teknologia perustuu patentoituun menetelmään, jossa fysiologiset lipidit korjaavat kyynelnesteen lipidikerrokseen muodostuvia reikiä ja stabiloivat samalla kyynelfilmiä. Tuloksena on haihtumista estävä suoja veden rajapinnassa.
Teknologian kaupallistamista on valmisteltu Business Finlandin rahoittamassa Research to Business -hankkeessa.
Spinoutin perustajajäseniä ovat hallituksen puheenjohtaja Kari Lehmussaari, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Filip Ekholm sekä Roland Mirow. Lisäksi perustajajäseniin lukeutuu Helsingin yliopiston rahastot. Se on myös Otusophtan siemenrahoittaja. Helsingin yliopiston teknologiansiirto- ja kaupallistamisyritys Helsingin Innovaatiopalvelut Oy on toiminut taustavoimana RevEye-teknologian kaupallistamisvalmisteluissa yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston innovaatiopalveluiden kanssa.
Lähde: Helsingin yliopisto 9.10.2024
Kommentit
Lähetä kommentti