Nuorten esteettinen hammashoito voi estää kiusaamista

Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta, mutta lääketieteellisesti turhia hoitoja pitää välttää. Lähde: Annika Nissinen


 

Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta ja estää jopa kiusaamista. Samalla nuorten esteettiseen hammashoitoon liittyy riski lääketieteellisesti turhista hoidoista, joilla voi olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia nuoren hampaistoon. Nuorten esteettinen hammashoito vaatii aina hyvää suunnittelua ja eettistä kestävyyttä.

 

Hampaiden puutos ja poikkeava ulkonäkö voivat heikentää suunterveyteen liittyvää elämänlaatua, mikä on huomioitava myös nuorilla potilailla. Hampaiston poikkeavalla ulkonäöllä voi olla vaikutusta lapsen kiusaamiseen ja jopa ammatinvalintaan.

– Tuoreiden tutkimusten mukaan kiusatuksi tuleminen jättää jälkensä nuoren ihmisen aivoihin. Erityisesti kiusaamisen jäljet näkyvät niillä alueilla, jotka liittyvät muistiin, oppimiseen ja tunteiden kokemiseen, korostaa erikoishammaslääkäri Nina-Li Avellán.

Hampaiston estetiikkaa parantavaa hoitoa voidaan tarvita lapsilla ja nuorilla hammastraumojen takia tai hampaiden ja hammaskudoksen synnynnäisten tai sairauksiin liittyvien puutosten korjaamiseen. Hoitojen avulla voidaan säilyttää hampaita/hammaskudosta, parantaa purentaa ja myös vaikuttaa ulkonäköön.

Hammashoidon tavoitteena on se, että lapsi tai nuori pystyy syömään ja elämään nuoren ihmisen elämää sosiaalisesti hyväksyttynä. Mitä nuorempi potilas on, sitä enemmän esteettisessä hoidossa pitää säästää tervettä hammaskudosta. Hoito perustuu huolelliseen suunnitteluun, usean eri erikoisalan hyvään yhteistyöhön ja pitkäaikaisseurantaan.

–  Jos implantti- tai proteettista hoitoa eli hampaiden korvaamista eri tavoin joudutaan odottamaan potilaan liian nuoren iän takia, voidaan väliaikaishoidoilla korvata puutoksia ja muotoilla hampaita. Myös näillä väliaikaishoidolla on suuri vaikutus nuoren itsetuntoon, toteaa Nina-Li Avellán.

 

Eettinen kestävyys tärkeää nuorten hammashoidossa

Lasten ja nuorten esteettinen hammashoito on toteutettava eettisesti. Hoito vaatii kattavan tutkimuksen, hyvän suunnittelun, uusintakäyntejä ja seurantaa, jossa huomioidaan lapsen kasvu ja vältetään hampaisiin kajoamista, kuten hiomista.

Erityisesti nuorille haitallinen trendi on sosiaalisessa mediassa nähtävät mainokset esteettisestä hammashoidosta. Epärealistiset mainokset luovat nuorille ulkonäköpaineita.

– Tyypillinen turha kotimaassa tai ulkomailla tehtävä esteettinen toimenpide on sellainen, jossa terve hampaisto halutaan saada näyttämään paremmalta hampaiston proteettisen kruunutuksen avulla. Näissä hoidoissa hammasmateriaalia menetetään yleensä runsaasti aggressiivisella poran käytöllä. Varsinkaan nuorilla potilailla tällaiset esteettiset hoidot eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja, muistuttaa Nina-Li Avellán.

Proteettisten rakenteiden (laminaatit, kruunut, sillat, implanttirakenteet) kestävyys on rajallinen, ja perinteiset proteettiset hoitomuodot ovat usein kajoavia. Ongelmana hoidoissa voi olla liian kiireellinen aikataulu ja vakavat puutteet proteettisissa rakenteissa. Tämä voi johtaa vaikeisiin teknisiin ja biologisiin komplikaatioihin, kuten hammasytimen tulehduksiin, kiinnityskudostuhoon ja hampaiston menetykseen.

 

Lähde: Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia 6.11.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rexona luotetuin deodoranttimerkki 2024 -tutkimus

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

XZ luotetuin shampoomerkki 2024