Kuinka selvitä tuskallisen migreenin kanssa?
![]() |
Ruotsalaisen Celia Svedhemin omakohtainen uutuuskirja Pimeä huone pohtii, kuinka selvitä tuskallisen migreenin kanssa. |
WHO luokittelee migreenin yhdeksi toimintakykyä rajoittavimmista diagnooseista yhdessä psykoosin ja dementian kanssa. Silti migreenipotilas jää usein särkynsä kanssa yksin. Ruotsalaisen Celia Svedhemin omakohtainen uutuuskirja Pimeä huone pohtii, kuinka selvitä tuskallisen migreenin kanssa.
Miten voi elää mielekästä elämää kroonisen kivun kanssa? Miten se vaikuttaa läheisiin, identiteettiin ja elämänhaluun?
Ruotsalainen Celia Svedhem on pienten lasten äiti ja psykologi, joka saattoi oksentaa migreenikivultaan kesken työpäivän. Migreenin iskiessä hän vetäytyi pimeään huoneeseen aurinkolasit ja korvatulpat suojanaan, surren ettei pysty olemaan täysipainoisesti lastensa kanssa ja että joutuu taas jäämään pois töistä.
Pimeä huone -uutuuskirjassaan Svedhem selvittää, mitä lähes miljardia ihmistä kiusaavasta neurologisesta sairaudesta tiedetään – yllättävän vähän – ja kertoo, miten etsii apua kipuunsa. Sairastava Svedhem hakee lohtua kirjailijoista ja taiteilijoista, jotka ovat migreenistä huolimatta saaneet aikaan jotain suurta: Virginia Woolfista, Sigmund Freudista, Lewis Carrollista ja Salvador Dalísta. Monen työtä sairaus on inspiroinut, mutta niin kuin kirjailija Arne Dahl Svedhemille sanoo: kipu ei ole sen arvoista.
Svedhemin toipumismatka näyttää, kuinka sairaus vaikuttaa ihmiseen ja maailmaan hänen ympärillään. Voiko pimeän huoneen oven jonain päivänä avata ja astua ulos?
Celia Svedhem on ruotsalainen laillistettu psykologi ja kirjailija, joka kirjoittaa kirjallisuudesta ja psykologiasta ruotsalaisiin lehtiin.
Pimeä huone ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Rosanna Kempin lukemana äänikirjana. Teoksen on suomentanut Sirpa Parviainen.
Lähde: Atena 20.1.2025
Kommentit
Lähetä kommentti