Paikallaanolo lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä
Ihmisen taipumus paikallaanoloon voi olla evoluution suosima käyttäytymisen piirre, mutta siitä huolimatta aktiivisuuteen pyrkiminen on tärkeää, muistuttaa Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus. Tutkijat osoittivat ensimmäistä kertaa, että geeniperimä, joka altistaa paikallaanololle, on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua yleisimpiin sydän- ja verisuonitauteihin. Suuri geneettinen alttius paikallaanoloon voi lisätä sairastumisriskiä jopa 20 %.
Perimän tiedetään olevan yhteydessä sekä sydän- ja verisuonitauteihin että vähäiseen liikkumiseen. Nyt Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat ensimmäistä kertaa selvittäneet paikallaanololle altistavan perimän yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin. Tutkimuksessa hyödynnettiin ainutlaatuista FinnGen-aineistoa noin 300 000 suomalaisen geeneistä ja sairaustiedoista.
Geneettistä alttiutta voidaan selvittää nykyaikaisten genominlaajuisten riskilukujen avulla. Tutkijat kehittivät riskiluvun kuvaamaan geneettistä alttiutta vapaa-ajan ruutuajalle, joka on tyypillisin vapaaehtoinen paikallaanolon muoto. Riskiluvun avulla selvitettiin paikallaanolon geneettisen alttiuden yhteys kaikkien sydän- ja verisuonitautien, verenpainetaudin, iskeemisten sydäntautien kuten sydäninfarktin sekä aivoverenkiertosairauksien ilmaantuvuuteen. Analyysit toistettiin erillisessä vertailuaineistossa, johon kuului noin 35 000 norjalaista.
"Havaitsimme, että geneettinen alttius paikallaanololle lisäsi sydän- ja verisuonitautien riskiä lähes yhtä paljon molemmissa väestöotoksissa. Heillä, joilla oli suurin alttius paikallaanololle, kertyi noin puoli tuntia enemmän paikallaanoloa päivittäin, ja oli noin 20 % suurempi riski yleisimpiin sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna heihin, joilla geneettinen alttius oli pienin", kertoo tutkijatohtori Laura Joensuu Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Liikkeelle kannattaa lähteä, vaikka laiskottaa
Paikallaanolo saattaa olla evoluution muovaama piirre. Paleoantropologit ovat aiemmin esittäneet, että liikkuminen on ollut ihmisen historiassa pitkään selviytymiseen liittyvä tarve, minkä vuoksi ihminen ei olisi kehittynyt liikkumaan vapaaehtoisesti. Vaikka näyttö on vielä pääasiassa teoriapohjaista, ihmisen perimä saattaa säädellä liikuntakäyttäytymistä ja olla yleisesti havaitun ilmiön - väestön vähäisen liikkumisen - taustalla.
"Tuloksemme tukevat aiempia teorioita siitä, että ihmisen taipumuksella paikallaanololle on geneettistä taustaa ja havainnollistavat sen terveysvaikutuksia. Nämä havainnot on hyvä huomioida väestön terveyden edistämisessä", Joensuu kiteyttää.
"Tunne siitä, että ei jaksaisi lähteä liikkumaan, voi olla ihmiselle täysin normaalia. Liikkumisella on kuitenkin hyviä vaikutuksia kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, joten tätä luontaista piirrettä vastaan on hyvä taistella", Joensuu kuvailee.
"Yhteiskuntana meidän tulisi paremmin kannustaa aktiivisuuteen. Hyviä keinoja tähän on tukea liikkumisen yhteisöllisyyttä ja palkitsevuutta", Joensuu pohtii.
Tutkimus julkaistiin maailman johtavassa liikuntatieteen julkaisussa British Journal of Sports Medicinessä. Tutkimuksen ykköskirjoittaja, tutkijatohtori Laura Joensuu, kuuluu Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan GenActive-tutkimusryhmään. GenActive-ryhmä tutkii geneettisiä tekijöitä ja elintapoja, jotka ennustavat biologista ikääntymistä, terveyttä ja toimintakykyä. Ryhmän johtajana toimii terveyden edistämisen apulaisprofessori Elina Sillanpää.
Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Juho Vainion säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö sekä Sigrid Juseliuksen säätiö.
Linkki julkaisuun:
Genetic liability to sedentary behaviour and cardiovascular
disease incidence in the FinnGen and HUNT cohorts | British Journal of Sports
Medicine
Lähde: Jyväskylän yliopisto 8.4.2025
Kommentit
Lähetä kommentti