Allergiasta kärsivä koetuksella siitepölykaudella

WellO2


 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka kolmas suomalainen kärsii allergisista oireista. Siitepölykausi on alkanut. Nyt kukkii leppä, ja sen jälkeen kausi jatkuu suomalaisille eniten oireita aiheuttavan koivun kukinnalla. Tänä keväänä hengitystieongelmia pahentaa erittäin runsaana ilmassa leijuva katupöly. Ihminen vetää ilmaa sisäänsä lähes 20 000 kertaa vuorokaudessa. Jos hengittää koko ajan sisään suun kautta, saa melkoisen määrän pölyä keuhkoihinsa. Hyvä keino torjua elimistöön pyrkiviä hiukkasia on oikea hengitystekniikka. Sen lisäksi hengityslihaksia ja limakalvoja kannattaa vahvistaa vastapaineeseen ja höyryyn perustuvalla treenillä. 

 

Leppä aloitti siitepölykauden nyt maaliskuussa, ja kausi jatkuu koivun kukinnalla huhti- ja toukokuussa. Tänä keväänä hengitysilman laatua heikentää siitepölyn lisäksi runsas katupöly, joka on peräisin jäisen talven aikana maahan kylvetystä hiekasta ja sepelistä.                                                                                

– Elimistöön pyrkivien hiukkasten määrä on suuri. Ihminen vetää keuhkoihinsa ilmaa lähes 20 000 kertaa vuorokaudessa. Avainasemassa hiukkasten torjunnassa ovat hengitysteiden limakalvot, jotka ovat monella talven jälkeen huonokuntoiset ja kuivat. Kun epäpuhtaudet pääsevät kuivalle limakalvolle, seurauksena on usein ärsytysoireita, kuten aivastelua ja vesinuhaa. Kuiva limakalvo päästää pienpartikkelit syvemmälle keuhkoihin, jossa ne aiheuttavat turvotusta ja tulehdusta. Jos keuhkoputket ovat entuudestaan ahtaat esimerkiksi astman takia, hengittäminen vaikeutuu entisestään, hengitysharjoituslaitteita valmistavan WellO2 Oy:n asiantuntija, sairaanhoitaja Katri Lindberg kertoo.

 

Suuta ei ole suunniteltu sisäänhengittämiseen

 

Yksinkertainen tapa parantaa limakalvon kuntoa ja estää ilman epäpuhtauksien pääsyä elimistöön on ottaa käyttöön oikea hengitystekniikka. Moni hengittää huomaamattaan sisään ja ulos suun kautta, mikä kuivattaa hengitysteitä.  

–  Hengitysteiden limakalvon kunto alkaa palautua, kun suljetaan suu ja pyritään hengittämään nenän kautta. Nenä puhdistaa, kostuttaa ja lämmittää sisään hengitettävän ilman, mutta suusta tällaisia toimintoja ei löydy. Jos nenähengitys on päässyt unohtumaan, sitä kannattaa ryhtyä tietoisesti treenaamaan, Lindberg kehottaa.

Ylähengitysteiden limakalvojen huono kunto voi aiheuttaa ongelmia muuallakin kuin nenässä ja hengitysteissä. Pään sisällä olevat rakenteet ovat hyvin lähellä toisiaan, joten syy esimerkiksi korvien tukkoisuuteen voi löytyä seinämän takaa nenäontelosta.

 

Hengityslihakset ja limakalvot tarvitsevat voimaharjoittelua

 

Vanha kikka limakalvojen kosteuttamiseen on höyryhengitys. Sen vaikutusta voi tehostaa hengittämällä samaan aikaan vastusta vastaan. Vastapainehengitys auttaa myös vahvistamaan limakalvojen alla sijaitsevia tärkeitä hengityslihaksia.

– Moni ei tiedä, että myös hengitysteiden yläosassa eli nenässä ja nielussa on lihaksia. Niitä tarvitaan, jotta ilmatiet eivät painu kasaan. Näitä lihaksia on vaikeampi harjoittaa kuin perinteisiä hengityslihaksia, kuten palleaa ja kylkivälilihaksia. Aktiiviliikkujilla nenän ja nielun lihakset saattavat olla jopa huonommassa kunnossa kuin vähemmän liikkuvilla. Se johtuu siitä, että urheilusuorituksen aikana joudutaan hengittämään voimakkaasti suun kautta, Lindberg kertoo.

Suomalaisen WellO2-hengitysharjoituslaitteen toiminta perustuu höyryhengityksen ja sekä ulos että sisään hengitettäessä tapahtuvan vastapainehengityksen yhdistämiseen. Laite kostuttaa ja avaa hengitysteitä ja vahvistaa hengityslihaksia. Laitteeseen kuuluu myös nenämaski, joka sopii tukkoisen nenän avaamiseen ja limakalvojen huuhteluun allergeeniärsytyksen jälkeen.

– Käyttäjät ovat kertoneet, että kun he ovat ottaneet laitteen käyttöön jo ennen siitepölykautta, he ovat voineet vähentää lääkitystä ja paikoin jopa luopua lääkityksestä kokonaan. Esimerkiksi astmaatikoilla käytössä olevan avaavan lääkkeen idea on sama kuin WellO2:n. Molemmat avaavat keuhkoputkia, mutta WellO2 tekee sen mekaanisesti, Lindberg sanoo.

– Kannattaa huomioida, että siitepölylle altistuminen voi lisätä myös Covid-19-infektioon sairastumisen riskiä. Yhteys havaittiin kansainvälisessä tutkimuksessa viime vuonna. Riski ei koske ainoastaan siitepölyallergikkoja, vaan kaikkia, jotka altistuvat siitepölylle. Tämä johtuu siitä, että siitepöly heikentää immuunipuolustusta, WellO2 Oy:n hengitysasiantuntija, sairaanhoitaja Katri Lindberg päättää.

WellO2 kertoi asiasta tiedotteessaan 30.3.2022.

Jos keuhkoputket ovat entuudestaan ahtaat esimerkiksi astman takia, hengittäminen vaikeutuu entisestään, hengitysharjoituslaitteita valmistavan WellO2 Oy:n asiantuntija, sairaanhoitaja Katri Lindberg kertoo.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia

Vaicute on uutuusvoide naisen intiimialueille