Aivovammadiagnostiikkaa kehittävä Medicortex pörssiin

 

Jääkiekkouransa kevääseen 2022 päättänyt Jonne Virtanen on mukana lisäämässä tietoisuutta Medicortexin innovaatiosta. Kuvassa Virtanen, hänen poikansa ja Medicortexin tutkimusjohtaja Lasse Välimaa.


 

Turkulaisen Medicortex Finland Oyj:n kehittämän uudenlaisiin biomerkkiaineisiin perustuvan pikatestin avulla voitaneen pian havaita aivovamma syljestä tai virtsasta. Yhtiön käsityksen mukaan maailmalta ei löydy samankaltaista nopeaa ja helppokäyttöistä patentoitua testiä. Yhtiö hakee nyt uusia sijoittajia kesäkuun listautumisannissaan.

Vuonna 2014 perustettu turkulainen Medicortex Finland Oyj on aivovammadiagnostiikan kehittämiseen erikoistuva suomalainen bioteknologiayritys. Yhtiö kehittää helppokäyttöistä diagnostista testiä tapaturmaisen aivovamman havaitsemiseen ja lääkemolekyylejä sen hoitamiseen.

Tapaturmaisia aivovammoja tapahtuu vuosittain yli 69 miljoonaa. Kuka tahansa voi saada aivovamman kolauttaessaan päänsä kotona, harrastusten parissa tai käytännössä missä tahansa. Aivovammaa on usein kuitenkin vaikea havaita vähäisten oireiden vuoksi.

– Tapaturmainen aivovamma mielletään ”hiljaiseksi epidemiaksi” huolimatta sen, etenkin lievän muodon eli aivotärähdyksen, suuresta ilmaantuvuudesta. Uudelle, tehokkaalle diagnostiselle testille on suuri ja kasvava kysyntä, ja potentiaalinen asiakaskunta maailmanlaajuisesti on laaja”, kommentoi Medicortexin tutkimusjohtaja Lasse Välimaa.

Keväällä 2022 jääkiekkouransa päättänyt kaukaloiden suuri persoona Jonne Virtanen, 34, sai ja antoi urallaan paljon iskuja. Hän jos joku tietää, että pikatesti tulisi tarpeeseen.

– Kuka tahansa voi saada aivovamman. Voit kolauttaa pääsi kotona ovenkarmiin, lasten kanssa leikkiessä, harrastusten parissa tai missä vaan. Minä kolautin lätkässä pääni monta kertaa, ja etenkin nyt ymmärrän, että oman pään pitää olla pääasia, Virtanen kuvailee.

– Tällaista hiljaista epidemiaa esiintyy varmasti myös urheilujoukkueissa, sillä esimerkiksi törmäys tai kaatuminen voi osua jokaisen kohdalle – oli kyseessä aikuinen tai lapsi. Jos oman urani aikana olisi ollut mahdollisuus tehdä pikatestiä aivotärähdyksen havaitsemiseen, olisin ollut testin suurkuluttaja, hän jatkaa.


Tutkimusrahoitusta Yhdysvaltain puolustusministeriöltä

Aivovamma on vakava tila yksilölle, ja vammojen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat merkittävät. Medicortexin tavoitteena on viedä testi apteekkeihin sekä sairaalalaboratorioiden käyttöön ympäri maailmaa.

Tavallisten käyttäjien lisäksi testi soveltuisi myös esimerkiksi urheilujoukkueille, hoitokodeille, vakuutusyhtiöille sekä armeijan lääkintähenkilöstöille.

– Uusien aivovammatapausten ilmaantuvuus Yhdysvalloissa on yhtä suuri kuin Alzheimerin taudin, Parkinsonin taudin ja MS-taudin ilmaantuvuus yhteensä. Ja tapauksia on enemmän kuin rintasyöpä- ja AIDS-tapauksia, tutkimusjohtaja Välimaa kuvailee.

Yhtiö on saanut jo aiemmin tutkimusrahoitusta muun muassa Yhdysval­tain puolustusministeriöltä, Business Fin­landilta, EU:lta ja ELY-keskukselta. Lisäksi mukana on paljon pääomasijoittajia. Medicortexilla on patentit innovaatiostaan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Euroopassa ja Israelissa, sekä useita vireillä olevia patenttihakemuksia.

Medicortex kertoi asiasta tiedotteessaan  13.6.2022.

Medicortex järjestää First North -listautumisannin 13.–22.6.2022. Listautumisannin tietopakettiin pääset tutustumaan Medicortexin verkkosivuilta.

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia

Vaicute on uutuusvoide naisen intiimialueille