Miehet hakeutuvat syöpähoitoon liian hitaasti -tutkimus

Docrates Syöpäsairaala ja Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propo liittyvät osaksi  teemakuukautta Sininen Päivä -kampanjalla, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta eturauhassyövän  yleistymisestä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa. Kampanja kestää  marraskuun ja huipentuu 19.11. vietettävään kansainväliseen miestenpäivään.


 

Taloustutkimuksen Suomi hoitaa 2021 -tutkimus paljastaa, että yli kolmasosa eturauhassyöpäpotilaista odottaa ensioireiden havaitsemisen jälkeen yli kolme kuukautta ennen hakeutumista lääkärin vastaanotolle. Reagointi on hidasta, sillä vertailun vuoksi 60 % rintasyöpäpotilaista hakeutuu hoitojen pariin alle kuukaudessa ensioireiden jälkeen.

Marraskuussa kiinnitetään erityistä huomiota suomalaismiesten yleisimpään syöpään, eturauhassyöpään. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä. Parhaan hoitotuloksen saamiseksi tärkeintä olisi hakeutua tutkimuksiin jo oireettomana, mutta viimeistään heti ensioireiden jälkeen.

Taloustutkimuksen Suomi hoitaa 2021 -tutkimus selvitti suomalaisten potilaspolkuja muun muassa eturauhas- ja rintasyöpään liittyen. Tutkimuksen mukaan 34 prosenttia vastanneista eturauhassyöpää sairastavista odotti oireidensa kanssa yli kolme kuukautta ennen kuin hakeutui terveydenhuollon piiriin. Vähän yli viidennes vastanneista odotti jopa yli puoli vuotta. Hakeutuminen terveyspalveluiden piiriin on eturauhassyövän kohdalla poikkeuksellisen hidasta, sillä esimerkiksi 60 prosenttia rintasyöpäpotilaista hakeutui hoitoihin jo ensimmäisen kuukauden aikana ensioireista.

– Miesten on hyvä olla tietoisia eturauhassyövän yleisyydestä. Eturauhassyövän hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on eturauhassyövän riskitekijöiden minimointi kuten terveistä  elintavoista huolehtiminen ja nopea tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen, kertoo kliinisen onkologian dosentti ja professori Timo Joensuu Docrates Syöpäsairaalasta.

Tutkimus kertoo, että eturauhassyöpään liittyen terveydenhuoltoon hakeutumisen jälkeen potilas saa  diagnoosin pääsääntöisesti nopeasti: yli neljä kymmenestä sai sen alle kuukaudessa ja kolmasosa 1–3  kuukauden sisällä. Diagnoosin jälkeen hoito aloitettiin useimmin jopa 45 prosentilla 1–3 kuukauden kuluessa, kun taas neljäsosalla siihen kesti alle kuukausi ja viidesosalla jopa 4–6 kuukautta.

Eturauhassyöpä on myös työikäisten sairaus, joka löytyy usein sattumalta

– Eturauhassyöpää pidetään usein vanhempien miesten sairautena, mutta se on myös työikäisten miesten yleisin syöpä. Sairaus on siinä mielessä salakavala, että se oireilee vain harvoin sairauden alkuvaiheessa, kertoo Joensuu.

Tätä tukee tutkimuksesta esiin noussut tieto, että eturauhassyöpä löytyi käytännössä yhtä usein sattumalta, noin 36 prosentilla, kuin oireiden takia hoitoon hakeutumisen perusteella (37 %). Yli 50 prosenttia, jotka hakeutuivat terveydenhuollon pariin vuoden päästä tai myöhemmin oireiden havaitsemisesta, kertoivat hoitoihin hitaasti hakeutumisen syyksi, ettei oireita oltu koettu tarpeeksi merkitykselliseksi. Tutkimuksen mukaan yleisimmät eturauhassyövässä koetut oireet olivat tihentynyt virtsaamistarve, etenkin öisin (40 %), heikko tai katkeileva virtsasuihku (20 %), vaikeudet virtsaamisen aloittamisessa tai pidättämisessä (15 %) ja erektiovaikeudet (8 %).

Eturauhassyövän kehittymisen diagnosointi 

Eturauhassyövän kehittymisessä suurin yksittäinen tekijä on solujen vanheneminen, jolloin solut alkavat tehdä uusiutuessaan virheitä, esimerkiksi ympäristö- ja perintötekijöistä johtuen.

Docrateen suositus miesten säännölliseen PSA-mittaamiseen kahden vuoden välein 45-vuotiaista  eteenpäin perustuu kansainvälisiin eturauhassyövän varhaisen havaitsemisen periaatteisiin. Jos  lähisuvussa on ollut eturauhassyöpää, testausta ja seurantaa kannattaa aloittaa jo aiemmin.

– Eturauhassyöpä on todennettavissa usein PSA-arvon selvittämisellä verikokeella sekä edelleen jatkotutkimuksilla kuten tunnustelemalla ja hyödyntämällä ultraääni- tai magneettikuvausta. PSA-arvojen noustessa kasvaa riski sairastua eturauhassyöpään ja voimme päästä syövän jäljille  ajoissa. Jokaisen yli 50-vuotiaan miehen tulee itse aktivoitua eturauhassyövän varalta. Jos lähisuvussa on havaittu samaa tautia, on seuranta hyvä aloittaa jo 40-vuotiaana, Timo Joensuu kertoo.

Sininen päivä -kampanja lisää tietoisuutta eturauhassyövästä

Marraskuussa kiinnitetään erityisesti huomiota suomalaisten miesten yleisimpään syöpään – eturauhassyöpään. Docrates Syöpäsairaala ja Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propo liittyvät osaksi  teemakuukautta Sininen Päivä -kampanjalla, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta eturauhassyövän  yleistymisestä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa. Kampanja kestää  marraskuun ja huipentuu 19.11. vietettävään kansainväliseen miestenpäivään. Kampanjaan voi osallistua jakamalla tietoisuutta eturauhassyövästä.

Lehdistötiedotteen 10.11.2022 lähteinä on käytetty Taloustutkimuksen Suomi hoitaa 2021 -tutkimuksen eturuahssyöpä- ja rintasyöpäraportteja, jotka ovat osa Taloustutkimuksen terveydenhuollon tutkimusperhettä, jossa kiinnostaviin ilmiöihin haetaan vastauksia valmistutkimuksen muodossa. Kyselytutkimus selvitti suomalaisten potilaspolkuja ja se toteutettiin verkkomuotoisena kesä–marraskuussa 2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia

Vaicute on uutuusvoide naisen intiimialueille