Neljä kymmenestä suomalaisesta kokee olevansa ylipainoinen

YouGovin Herbalife Nutritionille tekemä tutkimus osoittaa, että 38 prosenttia suomalaisista pitää itseään ylipainoisena. 76 prosenttia toivoisi, että olisi arjessa aktiivisempi. Suurimpana esteenä sille pidetään ajan puutetta.


 

YouGovin Herbalife Nutritionille tekemä tutkimus osoittaa, että 38 prosenttia suomalaisista pitää itseään ylipainoisena. 76 prosenttia toivoisi, että olisi arjessa aktiivisempi. Suurimpana esteenä sille pidetään ajan puutetta.

Joka neljäs suomalainen liikkuu mielestään arjessa liian vähän ajan puutteen vuoksi. Erikoislääkäri Michael Thorp kannustaa pohtimaan pieniä, yksinkertaisia keinoja, joiden avulla voisi lisätä aktiivisuutta omassa arjessaan ja ehkäistä ylipainoa.

– Harmi, että niin monet kokevat, ettei liikuntaan ole aikaa. Terveyttä edistävät elämäntapamuutokset voivat olla helpompia kuin usein ajatellaan, hän sanoo ja lisää:

– Kävele tai pyöräile töihin, valitse portaat hissin sijaan, käy kävelyllä lähiseudulla tai varaa työpäivästä viisi minuuttia happihyppelylle. Pienillä muutoksilla voi olla pitkällä aikavälillä isoja positiivisia vaikutuksia.

Rutiineista positiivinen noidankehä

Suomalaisista 41 prosenttia mainitsee liikunnan esteeksi motivaatiopulan. Thorpin mukaan motivaatioon vaikuttavat moninaiset seikat, mutta rutiinit ovat tärkeitä. Tottumusten voima on valttia, hän huomauttaa.

– Aivan liian monet jättävät väliin tärkeän aterian, joka luo pohjan päivän energiatasolle: aamiaisen. Moni toki pärjää ilmankin, mutta joka kolmas suomalainen haluaisi syödä aamiaista useammin. Kannattaa lisätä päivään enemmän hyviä rutiineja – mikään ei takaa toimintaa paremmin kuin se, että siitä on tullut tapa, hän sanoo.

Monet suomalaiset kärsivät myös unenpuutteesta, mikä saa heidät tuntemaan olonsa liian väsyneeksi fyysisiin aktiviteetteihin.

– On tärkeää muistaa, että liikunta usein parantaa unta, sillä se voi väsyttää kehoa ja lisätä levon tarvetta. Tästä voi tulla positiivinen noidankehä ja nukut yösi paremmin. Hyvät iltarutiinit ja unihygienia ovat yhtä tärkeitä niin lapsille kuin aikuisille, Thorp sanoo.

Hauskaa ja sosiaalista liikuntaa

Hyvät kokemukset ja hyvinvointi lisäävät todennäköisyyttä, että elämäntapamuutokset myös kestävät. Tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen tuntee olonsa epämukavaksi kuntosalilla. Thorp muistuttaa, että kuntosalille on monia hyviä vaihtoehtoja.

– Monet kuntosalilaitteet ovat ulkoilun inspiroimia. Tee siis sitä, mistä eniten pidät. Kehosi ei erota, oletko askeltanut tavallisissa portaissa vai kuntosalin porraslaitteessa, Thorp sanoo.

Suomalaisista 44 prosenttia kertoo liikkuvansa enemmän, kun on joku, jonka kanssa harrastaa liikuntaa. Thorp suositteleekin ottamaan mukaan treenikaverin, jolloin aloittaminen voi olla helpompaa ja mukavampaa.

– Jos molemmat pitävät samoista liikuntatavoista, kunnon kohotus on sekä sosiaalista että hauskaa. Kuntosalille ei tarvitse mennä, mutta senkin kokeileminen voi olla helpompaa ja vähemmän jännittävää yhdessä kaverin kanssa. Uskon, että monet tulevat huomaamaan, etteivät kuntosalit niin pelottavia olekaan, Thorp sanoo.

Mikä meitä estää liikkumasta?

Motivaation puute

41 %

Ajan puute

24 %

Huono sää

21 %

Heikko itsekuri

19 %

Taloudellinen tilanne

18 %

En tunne ketään, joka auttaisi alkuun

17 %

Epäonnistumisen pelko

15 %

Pelkään, että minulle nauretaan

13 %

 

Tutkimuksesta

Herbalife Nutritionin tilaaman tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tammikuussa 2022. Vastaajien ikähaarukka oli 18–74 vuotta. Kyselyn tavoitteena on kartoittaa terveyteen, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä asenteita ja tapoja. Kyselyyn vastasi 4 161 henkilöä, ja heistä 1 017 oli Suomesta. Otos oli väestöä demografisesti edustava. 

Herbalife Nutrition Ltd.

Herbalife Nutrition on globaali yritys, joka on muuttanut ihmisten elämiä erinomaisten ravitsemustuotteiden ja itsenäisille jälleenmyyjilleen tarjoamansa liiketoimintamahdollisuuden kautta jo vuodesta 1980. Yrityksen korkealaatuisia, tieteelliseen tutkimukseen perustuvia tuotteita myyvät yli 90 maassa itsenäiset jälleenmyyjät, jotka tarjoavat asiakkailleen yksilöllistä ohjausta ja yhteisön tuen, joka motivoi asiakkaita noudattamaan terveellisempiä ja aktiivisempia elämäntapoja.

Herbalife Nutrition kertoi asiasta tiedotteessaan 20.12.2022.

 

Erikoislääkäri Michael Thorp kannustaa pohtimaan pieniä, yksinkertaisia keinoja, joiden avulla voisi lisätä aktiivisuutta omassa arjessaan ja ehkäistä ylipainoa.


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Kallio lanseerasi korumalliston

Saaren Taika auttaa ongelmaihoisia

Vaicute on uutuusvoide naisen intiimialueille