Vuorenkilven pitkä tie ravintolisäksi
![]() |
|
Arto Montosen kehittämä vuorenkilpivalmiste (Bergenia crassifolia) on jalkautunut markkinoille Suomessa. Kuva: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy |
Arto Montosen kehittämä vuorenkilpivalmiste (Bergenia crassifolia) on jalkautunut markkinoille Suomessa. Taustalla on poikkeuksellisen pitkä ja perusteellinen selvitystyö, jossa on kartoitettu kasvin käyttöhistoriaa, turvallisuutta ja valmistusmenetelmiä usean vuoden ajan. Montonen sai työstään vuoden 2025 luonnontuotetoimija tunnustuksen Suomen luontoyrittäjyysverkostolta.
Vuorenkilpi on monivuotinen kasvi, jota on perinteisesti hyödynnetty eri puolilla Aasiaa ja Itä-Eurooppaa. Kiinnostus vuorenkilpeen heräsi yli kymmenen vuotta sitten, ja varsinainen tuotekehitystyö käynnistyi noin seitsemän vuotta sitten Mikkelissä.
”Vuorenkilpiuutteen kehittäminen on ollut pitkä prosessi, jossa on pitänyt yhdistää perinteinen kasvitieto, tutkimuskirjallisuus ja nykyinen elintarvikelainsäädäntö. Selvitystyö oli laaja, mutta se loi myös vahvan perustan tämän tietomäärän tuotteistamiselle”, kertoo Quantum Herbs Oy:n toimitusjohtaja Arto Montonen.
Tutkimusyhteistyö, uuttamismenetelmät ja patentti
Vuorenkilpituotteen kehitystyössä on panostettu erityisesti uuttamismenetelmiin ja raaka-aineen käsittelyyn. Vuonna 2023 vuorenkilpi oli mukana Oulun yliopiston Kasvi+-tutkimushankkeessa, jossa tarkasteltiin kasvipohjaisten tuotteiden uuttamismenetelmiä.
Tuote on kehitetty sekä vesiuutteena että pakastekuivattuna jauhemuotona. Valmistusmenetelmiä koskeva kehitystyö on johtanut myös patenttiin kesällä 2025.
Uuselintarvike-arvio ja käyttöhistorian selvittäminen
Vuonna 2023 vuorenkilpi tulkittiin tinktuuramuodossa uuselintarvikkeeksi, mikä käynnisti laajan käyttöhistorian selvityksen. Selvitystyössä koottiin laaja aineisto kasvin käytöstä eri maissa ja aikakausina, kattaen kansanperinteen, tutkimuskirjallisuuden sekä lääketieteellisiä viitteitä.
Selvitystyön perusteella vuorenkilven käyttöhistoria katsottiin riittäväksi, eikä ravintolisäkäytölle todettu estettä. Tämä mahdollistaa tuotteen saattamisen markkinoille ravintolisänä Suomessa ja koko EU:n alueella.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö pitää vuorenkilven kehitystyötä merkittävänä esimerkkinä koko alalle:
“Vuorenkilven tie ravintolisämarkkinoille on hyvä esimerkki yrittäjän sitkeydestä ja pitkäjänteisestä työstä. Tässä tapauksessa käyttöhistorian selvittäminen ja elintarvikelainsäädännön tuntemus ovat olleet keskeisessä roolissa markkinoille pääsyssä. Tämänkaltaiset prosessit vahvistavat koko terveystuotealan uskottavuutta ja vastuullista toimintaa. Itse näen vuorenkilpiuutteessa suurta potentiaalia,” Rönkkö toteaa.
Katse tulevaan
Vuorenkilpeen liittyvä kehitystyö jatkuu erityisesti pakastekuivatun jauhemuodon parissa, joka avaa uusia mahdollisuuksia tuotekehitykseen eri aloille. Tällä hetkellä käynnissä on myös luomuviljelijöiden etsintä viljelyalan laajentamiseksi. Tavoitteena on 2–3 vuoden kuluessa kehittää fermentoidusta lehtimassasta tuotteita myös kansainvälisille markkinoille.
Montosen Vuorenkilpiuute on ollut myynnissä joissakin terveyskaupoissa ja verkkokaupoissa jo puolisen vuotta. Kiinnostus markkinoilla on ollut vahvaa, ja ensimmäinen tuotantoerä on myyty jo lähes loppuun. Laajempi lanseeraus on tarkoitus tehdä vuoden 2026 aikana, kun tuotanto saadaan kunnolla käyntiin ja tuotantokapasiteettia nostettua sopimusviljelyverkoston avulla.
Lähde: Erikoiskaupan liitto Etu ry | Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry 23.12.2025

Kommentit
Lähetä kommentti